#01/ OCTUBRE-URRIA 22

Partir para contar. Un clandestino africano rumbo a Europa.

Mahmud Traoré. Bruno Le Dantec.
Pàgines 288 / Any: 2014
Editorial: Pepitas De Calabaza
ISBN 978-84-15862-12-3

https://katakrak.net/cas/lib/partir-para-contar

Mahmud Traoré va dedicar més de tres anys de la seua joventut a arribar a Europa, en un viatge que el va portar a través del Sahel, el Sàhara, Líbia i el Magreb. El final d’aquesta odissea moderna va arribar el 29 de setembre del 2005, quan va participar en l’assalt col·lectiu a la frontera de Ceuta, un fet que va tenir una gran repercussió al seu moment. Encara que el seu viatge no va acabar aquí.

El relat d’aquesta aventura -explicat per Mahmud Traoré i escrit per Bruno Le Dantec- posa en nu la realitat de la vida errant d’un migrant clandestí, una vida marcada per arranjaments, esperes, extorsions i brutalitats, però també per l’ajuda mútua i la valentia. Aquí es desvetlla el funcionament dels centres d’internament, els guetos i altres campaments improvisats en què els migrants reinventen una organització social alhora precària i plena de contradiccions.

Fins ara cap llibre no havia retratat amb tanta precisió la realitat subterrània que viuen els clandestins, sense estigmatitzar ni idealitzar aquests homes i dones que han tingut la feblesa de creure en la llibertat de circulació.

Mahmud Traoré dedicó más de tres años de su juventud a llegar a Europa, en un viaje que le llevó a través del Sahel, el Sáhara, Libia y el Magreb. El final de esta odisea moderna llegó el 29 de septiembre de 2005, cuando participó en el asalto colectivo a la frontera de Ceuta, algo que tuvo una gran repercusión en su momento. Aunque su viaje no terminó aquí.

El relato de esta aventura -contado por Mahmud Traoré y escrito por Bruno Le Dantec- pone al desnudo la realidad de la vida errante de un migrante clandestino, una vida marcada por obstáculos, esperas, extorsiones y brutalidades, pero también por el apoyo mutuo y la valentía. Aquí se desvela el funcionamiento de los centros de internamiento, los guetos y otros campamentos improvisados ​​en los que los migrantes reinventan una organización social a la vez precaria y llena de contradicciones.

Hasta ahora ningún libro había retratado con tanta precisión la realidad subterránea que viven los clandestinos, sin estigmatizar ni idealizar a estos hombres y mujeres que han tenido la debilidad de creer en la libertad de circulación.

······

Lletres sense fronteres.

Aquest projecte neix amb la vocació de fer un apropament a la problemàtica de les migracions forçades a través dels llibres. Assajos, relats en primera persona, novel·la gràfica. Són maneres diferents d’acostar-se a una realitat complexa amb moltes arestes, però que no deixa d’interpel·lar-nos a les que habitem a aquest costat del mediterrani.

Fruit de la col·laboració entre L’Aurora Grup de Suport i Katakrak Liburuak. Cadascú aportant des de la seua àrea de coneixement i intervenció. Periòdicament, anirem fent propostes literàries amb l’objectiu de nodrir-nos d’eines de formació, anàlisis i debat. Lletres sense fronteres vol ser una ferramenta per a la formació de totes les persones que estan del costat dels drets humans davant del drama migratori al nostre planeta.

KATAKRAK:
Katakrak Liburuak a Iruñea (Pamplona) no és una llibreria a l’ús. No és només un lloc on buscar i trobar llibres. És un espai dissident i impredictible que vol ser lloc de trobada, debat i intercanvi. Va nàixer amb una voluntat no dissimulada de transformar la realitat en què vivim, conceben els llibres com a eines per fer-ho. Perquè per a Katakrak els llibres no són mers recipients de saviesa, sinó claus angleses i tornavisos preparats perquè algú els utilitze. Katakrak és un espai d’acumulació política, social i afectiva.

📚 LLETRES SENSE FRONTERES

https://katakrak.net/

—-

Mugarik gabeko hizkiak.

Mugarik gabeko hizkiak Proiektu honen helburua da liburuen bidez behartutako migrazioek sortzen duten auzira gerturatzea. Saiakerak, lehen pertsonan kontatutako istorioak, irudi eleberriak. Errealitate konplexu batetara gerturatzeko moduak dira, Mediterranioaren ertz honetatik.

L’Aurora Grup de Suport eta Katakrak Liburuak-en arteko elkarlan bat da hau. Norbera bere alorretik, kezkak eta ekintzak partekatzen ditugulako. Aldian aldian irakurgaiak proposatuko ditugu ikasteko, ikertzeko eta eztabaidatzeko. Mugarik gabeko hizkiak giza eskubideen alde daudenen aldamenean egongo den tresna bat da, gure planetako migrazioaren dramaren aurrean ekiteko.

KATAKRAK:
Katakrak Liburuak Iruñean dago baina ez da liburudenda arrunt bat. Ez da liburuak bilatu eta topatzeko toki soil bat. Gune disidente eta asmaezin bat da, topaleku bat, eztabaidagune bat eta trukerako toki bat. Errealitatea eraldatzeko toki gisa sortu zen, liburuen bidez mundua aldatzeko asmoz. Zeren Katakrakentzat liburuak ez dira soilik jakituriaren ontziak, giltzak dira eta mailuak, daratuluak eta iltzeak.

📚 LLETRES SENSE FRONTERES

https://katakrak.net/

—-

Letras sin fronteras.

Este proyecto nace con la vocación de realizar un acercamiento a la problemática de las migraciones forzadas a través de los libros. Ensayos, relatos en primera persona, novela gráfica. Son diferentes maneras de acercarse a una realidad compleja con muchas aristas, pero que no deja de interpelarnos a las que habitamos a este lado del mediterráneo.

Fruto de la colaboración entre L’Aurora Grup de Suport y Katakrak Liburuak. Cada uno aportando desde su área de conocimiento e intervención. Periódicamente, iremos realizando propuestas literarias con el objetivo de nutrirnos de herramientas de formación, análisis y debate. Letras sin fronteras quiere servir de instrumento para la formación de todas las personas que están del lado de los derechos humanos frente al drama migratorio en nuestro planeta.

KATAKRAK:
Katakrak Liburuak en Iruñea (Pamplona) no es una librería al uso. No es sólo un sitio donde buscar y encontrar libros. Es un espacio disidente e impredecible que quiere ser lugar de encuentro, debate e intercambio. Nació con una voluntad no disimulada de transformar la realidad en la que vivimos, concibe los libros como herramientas para ello.

Porque para Katakrak los libros no son meros recipientes de sabiduría, sino llaves inglesas y destornilladores preparados para que alguien los utilice. Katakrak es un espacio de acumulación política, social y afectiva.

📚 LLETRES SENSE FRONTERES

https://katakrak.net/