Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora
······
“Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora” és el nostre nou projecte per unir diferents disciplines artístiques amb les temàtiques de drets humans, migracions forçades, rescat civil humanitari i la tasca que desenvolupa l’Aurora Grup de Suport.
Posem ja en marxa la part gràfica del projecte, una plataforma artística militant on convidarem a il·lustradores, dibuixants, dissenyadors i tota mena de creadores perquè puguen proposar obres relacionades amb les temàtiques que tractem.
També i amb la voluntat de crear xarxa i vincular diferents disciplines hem volgut posar en relació diferents artistes, generant així obres que parteixen d’allò visual per arribar a l’escriptura o a l’inrevés.
La intenció de l’entitat, amb la col·laboració de les artistes, és crear peces úniques que ens conviden a reflexionar a l’hora que puguen servir d’eina per al finançament i visibilització de l’Aurora i les seues activitats.
······
GENER 2022 / “LA VIDA NO ÉS UN PRODUCTE” de Maleïda Taca
····
Arranquem el projecte amb la creació de l’Estudi de Serigrafia Artesanal “Maleïda Taca”.
Des de Xiva de Morella, el creador multidisciplinari i activista cultural, Salvador Bort Montoya, ens presenta una serigrafia edició limitada amb el títol “La vida no és un producte”. Amb una base de cartró reciclat de 3 mm i una mida de 37,5 X 52,5 cm. Una peça única on ens convida a reflexionar al voltant de la tragèdia de les persones que perden dramàticament la vida tan a prop de nosaltres.
······
FEBRER 2022 / “SAR² – Search and Rescue – Solidarity and Resistance” de Blocco Nero
····
Vos presentem l’obra del mes de febrer dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Des d’algun lloc del Mediterrani, el comando d’artivistes “Blocco Nero”, que coopera amb militants de la flota de rescat civil humanitari, aporten una làmina de mida A3, impresa en cartolina de 240 g, edició limitada, amb el títol “SAR² / Search and Rescue – Solidarity and Resistance“.
Una peça original, on ens conviden a recapacitar al voltant de la importància de donar visibilitat a la lluita de les entitats i persones que salven vides a la nostra mar.
······
MARÇ 2022 / “Vida i cor no entenen de fronteres” de Very Veritas
····
Vos presentem l’obra del mes de març dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Des de Borriana, el col·lectiu artístic Veri Veritas, format per les germanes Julia i Angie Vera Ríos que es dedica principalment al muralisme, ens presenten la peça “Vida i cor no entenen de fronteres”. Amb una làmina de mida A3, impresa en cartolina de 240 grams, d’edició limitada.
Aquest disseny, denúncia la injustícia i negació de drets que, o bé per omissió d’ajuda o bé per impedir el trajecte amb tanques i guàrdies, s’exerceix des d’un continent que tanca cruelment els ulls als moviments migratoris del Mediterrani. No obstant això, celebra la capacitat de construir alternatives per a la cooperació i compartir l’empatia cap a aquesta situació d’aquelles persones que treballen colze a colze amb les organitzacions de rescat civil humanitari com és ara el col·lectiu Grup de Suport L’Aurora.
······
ABRIL 2022 / “RSCT-001“ de Jose Caño
····
Vos presentem l’obra del mes d’abril dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Des de Castelló, Jose Caño, participa en “Artistes al Rescat” amb RSCT-001, una xil•lografia de 40 x 35 cm, impresa en cartró gris/blanc 0,6 mm., amb una edició de 20 exemplars numerats i signats.
Aquest treball vol ser un homenatge a totes les persones i col·lectius que cada dia lluiten en les xarxes de rescat humanitari, les quals, en situacions d’extrema dificultat salven vides de ser engolides a la nostra mar Mediterrània. Vides immerses en eixos viatges que, sostinguts per l’esperança d’una aurora millor, són forçats per la necessitat, la por i la barbàrie. Viatges en els quals l’esperança pren la forma d’un vaixell de rescat enmig de la immensitat de la mar negra, infinita.
······
MAIG 2022 / “MIGRATION IS NOT A CRIME” de Vane Julián + text de Núria Vizcarro Boix
····
Vos presentem l’obra del mes de Maig dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Vane Julián amb una llarga trajectòria com a il•lustradora, treballa en il•lustració editorial, premsa, infantil i mural. La seva carrera professional l’ha portat a viure en llocs com Itàlia, Barcelona, Nepal i Mànchester, que han influït notablement en la seva carrera professional. Treballa actualment als seus estudis situats a cavall entre Castelló de la Plana i Vilafamés.
Col•labora en diferents publicacions de caire crític, i en entitats dedicades a l’Educació entre altres.
En la seua obra “Migration is not a crime” Julián representa el fet migratori com a mecanisme de supervivència quan les condicions no permeten un desenvolupament en integritat.
Comdemna així la política persecutòria a la que són sotmeses les persones migrants.
En les il•lustracions creades per Vane Julián, els elements de la natura prenen un paper rellevant tal i com queda palesa en aquesta obra.
Impressió sobre paper cuixé de 350gr, tamany A3.
······
JUNY 2022 / “LA SOLIDARITAT LA NOSTRA MILLOR ARMA” d’Héctor Comes
····
Vos presentem l’obra del mes de Juny dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Des de Borriana, Héctor Comes, participa en “Artistes al Rescat” amb “La solidaritat la nostra millor arma”, una serigrafia produïda de manera artesanal, sobre paper de 240gr, i un tamany de 18x45cm , amb una edició de 30 exemplars numerats i signats.
Comes, baix el pseudònim Seedición, acompanya la il·lustració amb el text: “Ni Déu, ni amo, ni fronteres, ni nacions”.
Comes representa una clara crítica al sistema que posa per davant la repressió per part dels estats front a la vida de les persones. Aquesta és l’Europa que ens amaguen els mitjans, amb una clara influència de l’estètica punk barrejada amb digitalització que ens recorda als collage de tisora i pegament popularitzats als anys 80.
······
JULIOL 2022 / “JO PER TU, FILL MEU” de Sara Belles + “MIGRAR, MIGRANT, MIGRÀREM” de Laia Porcar
····
Vos presentem l’obra del mes de juliol dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Sara Bellés es defineix com artista plàstica i il·lustradora, i també com a mare, feminista, rural i amant de la natura. Amb una llarga trajectòria, treballa com a pintora i il·lustradora des de Benlloc. Abraça una àmplia varietat de formats dins el ventall de les arts plàstiques: retrats, il·lustració editorial, il·lustració aplicada, murals, obres personals, cartelleria il·lustrada…
L’obra que ens presenta agafa com a punt de partida el poema MIGRANT, MIGRAR, MIGRÀREM de Laia Porcar. Amb ella les creadores han volgut posar el focus en les famílies, les mares, els pares… totes les persones que arrisquen la seua vida amb l’esperança d’una vida millor per a elles i també per a les seues famílies. Han buscat reflectir la violència que sofreixen durant els seus viatges, i a la vegada l’amor que les impulsa a intentar aconseguir una vida millor, una vida digna.
Impressió sobre paper cuixé de 300 g dimensió A3.
····
······
AGOST 2022 / “EL VIATGE” de Verónica Fabregat i Tània Muñoz.
····
Vos presentem l’obra del mes d’agost dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Des de Castelló, Verónica Fabregat (imatge) i Tània Muñoz (text), participen en “Artistes al rescat” amb un poema il·lustrat. Una làmina de mida A3, impresa en cartolina de 240 g, edició limitada, amb el títol “El viatge”.
La imatge i el text parteixen del viatge com a metàfora de la vida, amb un itinerari misteriós i sobretot interior. Una maleta infinita i plena de les coses que hem viscut, de les històries que ens han contat. Tot això ens fa ser qui som. I no és un pes sinó una àncora, un refugi, la nostra llar.
Verònica Fabregat
Amb més de quinze anys d’experiència com a dissenyadora gràfica i il·lustradora. Graduada en Disseny de producte per la Universitat de Castelló i en Il·lustració a l’Escola d’Arts ESAT de València, Espanya. Actualment, treballa com a il·lustradora i dissenyadora freelance per a revistes, institucions i agències de publicitat.
https://veronicafabregat.com/
@aticopuerta14
—-
Tània Muñoz Marzà
Narradora oral. Conta contes de viva veu per a majors i menuts a escoles, centres culturals i places de poble. En l’actualitat realitza una tesi doctoral sobre el folklore narratiu de Castelló, encara que el seu treball artístic també rep influències de la literatura escrita i d’una viva imaginació. Ha executat diversos projectes culturals en col·laboració amb entitats com l’Institut Valencià de Cultura, el Museu de la ciutat de Castelló i el Museu Valencià d’Etnologia. Ha estat creadora i coordinadora artística del Conta‘M. Festival de contes al Maestrat.
http://xn--taniamuoz-r6a.com/
@taniabullerbyn
······
SETEMBRE 2022 / “Amb l’Aurora fins desballestar les fronteres” de Tòfol Cruz. Dedicat a Bernd i Nikö.
····
Vos presentem l’obra del mes de setembre dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
“Cavalcar, cavalcar, cavalcar, dia i nit, nit i dia. Cavalcar, cavalcar, cavalcar. Els ànims estan tan fatigats, l’enyor és tan gran. No hi ha més muntanyes, a penes un arbre. Res no queda dret. Estranyes cabanes al costat de fonts fangoses. Cap torre enlloc. (…) ¿Refem tal vegada de nit el mateix tros que hem recorregut penosament sota el sol estranger? Pot ser. El sol apreta com a l’estiu de casa nostra. Però ja havíem acomiadat l’estiu. Fa molt que cavalquem. Ja deu ser tardor. (…)”. Rainer Maria Rilke.
Com la gent de l’Aurora a Borriana, Bernd i Nikö també van denunciar i lluitar contra les fronteres i les polítiques migratòries a l’Alemanya dels 80-90. Això els va suposar l’exili i la clandestinitat des del 1993. Bernd ja mai més no va poder tornar a casa: va morir l’any passat; la seua bellesa resta invencible. Les fotos esgarrades, els mapes trencats o la composició imperfecta del collage miren de connectar amb les tensions i dificultats de les vides migrants, partides, exiliades,…
Més info sobre Bernd i Nikö:
bringtheboysbackhome.org
https://thomasrobertwalter.de
Tòfol Cruz Flor es dedica al disseny gràfic com autònom. També ha exercit de docent, cambrer,… Ha estat lligat al món de l’edició i distribució alternativa, la publicació de llibres, fanzines, espais autogestionats,… A nivell gràfic el seu treball s’ha centrat especialment en materials vinculats al món cultural, recerca i moviments socials: publicacions, cartelleria, discos,…
······
OCTUBRE 2022 / “Les nostres vides també importen” d’Ino Grau
····
Vos presentem l’obra del mes d’octubre dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Inés Grau, també coneguda com a Ino, és una jove il·lustradora i artesana. Realitza els seus estudis d’Il·lustració a l’Escola d’Art Superior i Disseny de Castelló, on actualment cursa el Grau de Disseny Gràfic. L’autora mostra un gran interès per temes com el feminisme, el veganisme i l’ecologisme així com la militància i les lluites socials actuals, els quals plasma a les seves obres.
Al 2020 comença a interessar-se per la joieria artesanal i duu a terme peces amb flors preservades i resina. A hores d’ara, compagina la il·lustració i l’artesania, creant peces úniques carregades de sensibilitat.
Per cooperar en aquesta campanya aporta una làmina de mida A3, impresa en cartolina de 240 gr, edició limitada, amb el títol “Les nostres vides també importen”. Una peça original, on ens conviden a recapacitar al voltant de la importància de donar visibilitat a la lluita de les entitats i persones que salven vides a la nostra mar.
······
NOVEMBRE 2022 / “No més vides perdudes” d’Irene Pérez.
····
Vos presentem l’obra del mes de novembre dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Creixent entre Eivissa i Castelló, Irene va començar a desenvolupar la seva personalitat artística estudiant Belles Arts i Disseny Gràfic a València.
Avui dia treballa com a il·lustradora professional freelance i resideix a Barcelona amb la seva família. Irene gaudeix col·laborant en projectes relacionats amb el disseny, la premsa, la música, el món editorial (tant per a adults com per a infants), la temàtica social, la moda i la cultura en general. També imparteix l’assignatura d’Il·lustració Digital en el màster d’Il·lustració i animació d’Esdesign Barcelona.
En aquesta obra “No més vides perdudes” parla de totes aquelles persones que mai arriben al destí que pensen els canviarà la vida. Vides perdudes en ciutats, deserts, maleters de camions o desapareguts a la mar sense deixar cap rastre.
“No més vides perdudes” una làmina de mida A3, impresa en cartolina de 240 g. edició limitada.
https://ireneperezstudio.com/
https://www.instagram.com/ireneperez_illustration/
https://www.behance.net/ireneperezstudio
······
DESEMBRE 2022 / “Nosaltres també tenim un futur baix el mateix estel” de Marta Flors.
····
Vos presentem l’obra del mes de desembre dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Marta Flors, nascuda a Castelló i vivint actualment en la mateixa petita ciutat en la qual va néixer, es defineix com una mena “d’artista plàstica en progrés” sempre en progrés, a voltes mirant al futur altres al passat, en constant evolució i aprenentatge. En l’actualitat estudia disseny gràfic a l’EASD de Castelló.
En aquesta obra “Nosaltres també tenim un futur baix el mateix estel” ens fa reflexionar al voltant del drama migratori. És traca d’una làmina de mida A3, impresa en cartolina de 260 g. edició limitada.
Instagram: @akaikiniro
correu: florsmarta@gmail.com
······
DESEMBRE 2022 – 12+1 / “NEOCOLONIALISME” d’Elías Taño
····
Vos presentem la segona obra del mes de desembre i la que tanca la col·lecció de peces de l’any 2022 dins del nostre projecte “Artistes al Rescat, Artistes per l’Aurora”.
Elías Taño (1983). Artista gràfic. Comença treballant i formant-se en diversos estudis de disseny i agències de publicitat a les Canàries, Barcelona i València. El 2011 reprén el dibuix. Ha il·lustrat portades per a llibres i articles a diverses revistes.
Dins el cartell també ha desenvolupat obres per a bandes de música, sindicats, festivals, obres de teatre, jornades, etc. Va crear juntament amb l’artista Carla Chillida, el grup de teatre polític Atirohecho el 2011, en el qual desplega la cartelleria i l’animació tradicional com a recurs escenogràfic i audiovisual.
Forma part del taller de serigrafia La Miliciana, des d’on produeix obra gràfica amb aquesta tècnica. Alhora, continua exposant sol o en col·lectiu en diferents espais, pintant murals en llocs com ara Itàlia, Polònia, Xile, Guatemala, Mèxic i el País Valencià, Euskal Herria o Canàries. Així com viatjant per diferents trobades independents d’edició per Europa.
I com a docent, impartint classes als Màsters d’Il·lustració de Barreira i la UPV, tots dos a València. Acaba de publicar un llibre recopilatori dels seus cartells i dibuixos, editat a Itàlia i a Espanya.
Forma part del col·lectiu Vendo Oro, associació que organitza Tenderete, festival d’autoedició gràfica i sonora a València. Així com parteix de l’APIV (Associació de Professionals de la Il·lustració
Valenciana).
En la seua obra “Neocolonialisme”, Taño posa la seua mirada en el paper que juga Europa en el drama migratori a la Mediterrània, amb la seua política de fortificació. Una Europa que posa per davant la repressió per part dels estats, enfront de la vida de les persones i el respecte als drets humans.
Per cooperar en aquesta col·lecció aporta una làmina de mida A3, impresa en cartolina de 240 g, edició limitada.
https://eliastano.net/
·Instagram: @elias_tano
·Twitter: @elias_tano