La passada setmana vam realitzar una sèrie d’activitats de sensibilització i promoció per terres del nord, totes programades dins del nostre Centre d’Estudis i Sensibilització al voltant de les migracions i els drets humans.

El calendari d’esdeveniments va començar el dimarts 4 d’octubre amb la xarrada desenvolupada al saló d’actes de Katakrak a Iruñea (Pamplona). L’acte amb el títol “Luchar en tierra para salvar vidas en el mar”, va comptar amb una nombrosa assistència de públic interessat en la tasca de L’Aurora Grup de Suport i el funcionament de la flota de rescat civil humanitari.

Volem agrair la participació de les ponents que van estar al nostre costat. Per una banda, Isabel Eguiguren, periodista i membre de l’ONG basca Salvamento Marítimo Humanitario, que va parlar entra altres temes de la tasca de l’entitat tant amb l’embarcació Aita Mari i del seu projecte sanitari a l’illa grega de Quios.

D’altre costat, vam comptar amb la participació de Luis Soldevila del Centro de Estudios Katakrak, que va dur a terme les tasques de moderador i presentador de l’acte, a més d’explicar alguns nous reptes en els quals fa un temps que estem col·laborant i dels que esperem veure llavor aviat.

Per concloure l’acte i abans de donar pas a la participació del públic, Xabier Maeztu va exposar les línies mestres del projecte de cooperació Katakrak-L’Aurora que es presentava en la jornada: Lletres sense fronteres- Mugarik gabeko hizkiak. Amb aquesta nova ferramenta anirem fent propostes literàries amb l’objectiu de nodrir-nos d’eines de formació, anàlisis i debat. Lletres sense fronteres vol ser una ferramenta per a la formació de totes les persones que estan del costat dels drets humans davant del drama migratori al nostre planeta.

A més de la xarrada es van instal·lar panells informatius i la nostra botiga solidària que des d’ara tindrà una seu fixa a la llibreria de Katakrak. Durant la jornada vam tindre temps per atendre mitjans de comunicació que es van interessar per la nostra tasca, com és el cas d’Ahotsa.info.

Dijous 6 vam visitar el port de Getaria, lloc de naixement de l’embarcació Aita Mari, allà encara recordat pel seu nom original Stella Maris Berria, prèviament a la seua transformació en embarcació de rescat. Cal destacar que en la darrera setmana hem tingut temps de reunir-nos amb companys de la tripulació que tenen la seua residència a Euskal Herria i que esgotaven les últimes hores de descans per viatjar fins al port de Borriana i incorporar-se a la tripulació.

Divendres 7 va ser el torn de Basauri, en concret al Txarraska Gaztetxea, on vam desenvolupar una xarrada en aquest centre social okupat i autogestionat, molt a prop de Bilbo. Volem agrair la cooperació de tota l’assemblea per ajudar-nos organitzat l’activitat. També donar l’enhorabona per portar endavant un projecte tan potent d’empoderament i autoorganització al servei de la societat, lluny dels canals del mercantilisme. Al mateix espai vam tindre l’oportunitat d’atendre a companyes periodistes del diari Berria que es van interessar per la tasca de L’Aurora i per les nostres accions de sensibilització a Euskal Herria.

Dissabte 8 ens vam desplaçar fins a la població fronterera d’Irun, on vam dur a terme una emotiva i a la vegada productiva trobada amb membres d’Irungo Harrera Sarea. Es tracta d’una xarxa de més de 100 persones que des de la solidaritat va començar a autoorganitzar-se l’estiu del 2018 per donar resposta a la situació de migrants abandonats i sense drets a l’estació de tren d’Irun. Irun és un pas fronterer obligat a les persones desplaçades dels seus llocs d’origen per buscar noves oportunitats als països del Nord.

Va estar una gran oportunitat per compartir experiències, problemàtiques i motivacions amb una entitat amb la que compartim moltes similituds de base. Una activitat per continuar teixint xarxa de contactes i aliances per desenvolupar futures accions conjuntes.

Durant totes les jornades pel nord hem tingut temps de consolidar contactes amb entitats que ens donen suport a la zona, com ara la Kinbonbo Brass Band, Txirringudariak o la Broken Brothers Brass Band entre d’altres.

Volem mostrar el nostre enorme agraïment a totes les persones i entitats que han col·laborat per fer possible aquest cicle d’activitats.