#04 / GENER – URTARRILA /23

Mediterráneo Negro. Cuerpos, fronteras y ciudadanía

The Black Mediterranean Collective. Traduccció: Elena Fernández
Pàgines 278 / Any: 2022
Editorial: Katakrak Liburuak
ISBN 978-84-16946-72-3

https://katakrak.net/cas/editorial/libro/mediterr-neo-negro

Cap frontera no és una simple línia, una barrera. En el cas del Mediterrani, que uneix i separa Europa, Àfrica i Àsia, això encara és més cert. La zona fronterera és una massa d’aigua amb una càrrega enorme d’històries de sotmetiment, de treball forçat, de violència, però també de resistència, de fugida, d’emancipació. “Mediterráneo Negro” és l’enfocament compartit per les activistes i acadèmiques que contribueixen a aquest volum des de diferents disciplines: geografia, teoria política, sociologia i estudis culturals. El desafiament a què ens conviden consisteix a repensar l’àrea mediterrània com un espai de producció racialitzada de fronteres, cossos i ciutadania inserit als circuits globals d’acumulació capitalista.

El marc Mediterrani negre és qualsevol cosa menys una frivolitat acadèmica. Al contrari, és un esforç coral, coordinat i políticament orientat, que ve a intervenir en un camp de batalla força concorregut. Actualment, competeixen pel relat i la història de les fronteres d’Europa diverses propostes amb diferents agendes. “Mediterráneo Negro” s’oposa frontalment tant als populismes racistes de dretes com a les trucades més amables al tancament de fronteres per part de la socialdemocràcia nativista i cert xovinisme del benestar. La seua aposta és radical: anar més enllà del paradigma de l’acollida i no conformar-se amb menys que l’abolició, tant de les fronteres com de totes les institucions al servei del capitalisme racial i les dinàmiques d’exclusió i inclusió diferenciada que mantenen sota control els costos salarials i el conflicte social.

En resum, aquest llibre impugna els termes del debat sobre les migracions en plena crisi de les classes mitjanes europees. La tasca, de la que està gairebé tot per fer, consisteix a trobar connexions entre l’empobriment accelerat dels que ja viuen al continent i la situació desesperada dels que acaben d’arribar. La creació d’aliances, comunitats de lluita, desig i suport mutu és l’oportunitat que apunten aquestes pàgines.

···

The Black Mediterranean Collective és un grup d’activistes i investigadors universitaris preocupats per pensar políticament la Mediterrània, que comparteixen trajectòries i interseccions polítiques, vitals i biogràfiques. Gabriele Proglio, Camilla Hawthorne, Ida Danewid, P. Khalil Saucier, Giuseppe Grimaldi, Angelica Pesarini, Timothy Raeymaekers, Giulia Grechi i Vivian Gerrand han fet aquest llibre a través dels seus textos, discussions i reflexions.

MEDITERRÁNEO NEGRO. CUERPOS, FRONTERAS Y CIUDADANÍA

Ninguna frontera es una simple línea, una barrera. En el caso del Mediterráneo, que une y separa Europa, África y Asia, esto es aún más cierto. La zona fronteriza es una masa de agua con una tremenda carga de historias de sometimiento, de trabajo forzado, de violencia, pero también de resistencia, de fuga, de emancipación. Mediterráneo negro es el  enfoque compartido por las activistas y académicas que contribuyen a este volumen desde distintas disciplinas: geografía, teoría política, sociología y estudios culturales. El desafío al que nos invitan consiste en repensar el área mediterránea como un espacio de producción racializada de fronteras, cuerpos y ciudadanía inserto en los circuitos globales de acumulación capitalista.

El marco Mediterráneo negro es cualquier cosa menos una frivolidad académica. Al contrario, es un esfuerzo coral, coordinado y políticamente orientado, que viene a intervenir en un campo de batalla bastante concurrido. En la actualidad compiten por el relato y la historia de las fronteras de Europa varias propuestas con agendas distintas. Mediterráneo negro se opone frontalmente tanto a los populismos racistas de derechas como a las llamadas más amables al cierre de fronteras por parte de la socialdemocracia nativista y cierto chovinismo del bienestar. Su apuesta es radical: ir más allá del paradigma de la acogida y no conformarse con menos que la abolición, tanto de las fronteras como de todas las instituciones al servicio del capitalismo racial y sus dinámicas de exclusión e inclusión diferenciada, que mantienen bajo control los costes salariales y el conflicto social.

En suma, este libro impugna los términos del debate sobre las migraciones en plena crisis de las clases medias europeas. La tarea, de la que está casi todo por hacer, consiste en encontrar conexiones entre el empobrecimiento acelerado de quienes ya viven en el continente y la situación desesperada de quienes acaban de llegar. La creación de alianzas, comunidades de lucha, deseo y apoyo mutuo es la oportunidad a la que apuntan estas páginas.

Acerca de The Black Mediterranean Collective.
Grupo de activistas e investigadores universitarios preocupados por pensar políticamente el Mediterráneo, que comparten trayectorias e intersecciones políticas, vitales y biográficas. Gabriele Proglio, Camilla Hawthorne, Ida Danewid, P. Khalil Saucier, Giuseppe Grimaldi, Angelica Pesarini, Timothy Raeymaekers, Giulia Grechi y Vivian Gerrand han elaborado este libro a través de sus textos, discusiones y reflexiones.

······

Lletres sense fronteres.

Aquest projecte neix amb la vocació de fer un apropament a la problemàtica de les migracions forçades a través dels llibres. Assajos, relats en primera persona, novel·la gràfica. Són maneres diferents d’acostar-se a una realitat complexa amb moltes arestes, però que no deixa d’interpel·lar-nos a les que habitem a aquest costat del mediterrani.

Fruit de la col·laboració entre L’Aurora Grup de Suport i Katakrak Liburuak. Cadascú aportant des de la seua àrea de coneixement i intervenció. Periòdicament, anirem fent propostes literàries amb l’objectiu de nodrir-nos d’eines de formació, anàlisis i debat. Lletres sense fronteres vol ser una ferramenta per a la formació de totes les persones que estan del costat dels drets humans davant del drama migratori al nostre planeta.

KATAKRAK:
Katakrak Liburuak a Iruñea (Pamplona) no és una llibreria a l’ús. No és només un lloc on buscar i trobar llibres. És un espai dissident i impredictible que vol ser lloc de trobada, debat i intercanvi. Va nàixer amb una voluntat no dissimulada de transformar la realitat en què vivim, conceben els llibres com a eines per fer-ho. Perquè per a Katakrak els llibres no són mers recipients de saviesa, sinó claus angleses i tornavisos preparats perquè algú els utilitze. Katakrak és un espai d’acumulació política, social i afectiva.

📚 LLETRES SENSE FRONTERES

https://katakrak.net/

—-

Mugarik gabeko hizkiak.

Mugarik gabeko hizkiak Proiektu honen helburua da liburuen bidez behartutako migrazioek sortzen duten auzira gerturatzea. Saiakerak, lehen pertsonan kontatutako istorioak, irudi eleberriak. Errealitate konplexu batetara gerturatzeko moduak dira, Mediterranioaren ertz honetatik.

L’Aurora Grup de Suport eta Katakrak Liburuak-en arteko elkarlan bat da hau. Norbera bere alorretik, kezkak eta ekintzak partekatzen ditugulako. Aldian aldian irakurgaiak proposatuko ditugu ikasteko, ikertzeko eta eztabaidatzeko. Mugarik gabeko hizkiak giza eskubideen alde daudenen aldamenean egongo den tresna bat da, gure planetako migrazioaren dramaren aurrean ekiteko.

KATAKRAK:
Katakrak Liburuak Iruñean dago baina ez da liburudenda arrunt bat. Ez da liburuak bilatu eta topatzeko toki soil bat. Gune disidente eta asmaezin bat da, topaleku bat, eztabaidagune bat eta trukerako toki bat. Errealitatea eraldatzeko toki gisa sortu zen, liburuen bidez mundua aldatzeko asmoz. Zeren Katakrakentzat liburuak ez dira soilik jakituriaren ontziak, giltzak dira eta mailuak, daratuluak eta iltzeak.

📚 LLETRES SENSE FRONTERES

https://katakrak.net/

—-

Letras sin fronteras.

Este proyecto nace con la vocación de realizar un acercamiento a la problemática de las migraciones forzadas a través de los libros. Ensayos, relatos en primera persona, novela gráfica. Son diferentes maneras de acercarse a una realidad compleja con muchas aristas, pero que no deja de interpelarnos a las que habitamos a este lado del mediterráneo.

Fruto de la colaboración entre L’Aurora Grup de Suport y Katakrak Liburuak. Cada uno aportando desde su área de conocimiento e intervención. Periódicamente, iremos realizando propuestas literarias con el objetivo de nutrirnos de herramientas de formación, análisis y debate. Letras sin fronteras quiere servir de instrumento para la formación de todas las personas que están del lado de los derechos humanos frente al drama migratorio en nuestro planeta.

KATAKRAK:
Katakrak Liburuak en Iruñea (Pamplona) no es una librería al uso. No es sólo un sitio donde buscar y encontrar libros. Es un espacio disidente e impredecible que quiere ser lugar de encuentro, debate e intercambio. Nació con una voluntad no disimulada de transformar la realidad en la que vivimos, concibe los libros como herramientas para ello.

Porque para Katakrak los libros no son meros recipientes de sabiduría, sino llaves inglesas y destornilladores preparados para que alguien los utilice. Katakrak es un espacio de acumulación política, social y afectiva.

📚 LLETRES SENSE FRONTERES

https://katakrak.net/