Dimarts 13 desembre, cap a les 23 hores, l’embarcació de rescat Louise Michel ha atracat al port de Borriana. Una operació complexa per la poca visibilitat i intensa pluja, però carregada d’emotivitat per la gran benvinguda oferida pels membres de les tripulacions de les embarcacions que es troben actualment al port de Borriana. Totes les persones presents hem cooperat en l’operació d’amarratge del vaixell, posteriorment hem brindat per celebrar i felicitar l’equip de l’entitat alemanya per la gran missió duta a terme.

El Louise Michel va salpar del port de la Plana Baixa el passat 26 de novembre per ficar rumb a la Mediterrània Central. Així, el 4 de desembre, va detectar una embarcació unflable en perill amb 103 persones a bord. La tripulació va repartir armilles salvavides, aigua i menjar mentre esperaven l’arribada de l’Humanity1 de l’ONG SOS Humanity, vaixell de rescat amb més capacitat per acomodar a les persones en perill.
Mentre esperaven, un vaixell libi es va apropar amenaçant amb armes. La gent va començar a entrar en pànic per por d’una intercepció i l’embarcació va començar a enfonsar-se.
L’Equip del Louise Michel va portar ràpidament les 103 persones, incloses diverses dones en avançat estat de gestació, a bord. Per garantir la seguretat dels supervivents, sobretot perquè molts patien hipotèrmia, inclosos molts nens, els capitans conjuntament van decidir traslladar a tothom a l’Humanity 1, on totes les persones, sobretot les més vulnerables es van atendre amb més garanties. Prèviament a aquesta operació van esperar hores perquè els centres de coordinació de rescat responsables donaren instruccions sense rebre cap resposta positiva.

Posteriorment, la nit del 5 de desembre, la tripulació les nomenades embarcacions van realitzar un altre rescat conjunt. La tripulació del Louise Michel va trobar un vaixell de fusta inestable després de ser alertat per Alarm Phone. Van haver d’estabilitzar el vaixell, al que ja entrava molta aigua. L’escenari es va tornar a estar molt complicatper la presència d’un vaixell armat libi que envoltava la zona i dificultava l’operació. Finalment, les 49 persones es van poder portar a bord de l’Humanity 1.

A primera hora del matí del 6 de desembre, des del Louise Michel van detectar una nova embarcació de goma repleta de gent. Van començar l’operació per dotar d’armilles salvavides a les més de 100 persones en perill. Totes les rescatades van ser acomodades a l’Humanity 1.

Poques hores després, va ser detectada una nova embarcació a prop de l’Humanity 1. Malauradament, mentre el Louise Michel s’apropava per cooperar en el rescat, un vaixell de l’anomenada Guàrdia Costanera Líbia també es va dirigir cap al vaixell en perill i va interceptar la majoria de les persones a bord. Una maniobra molt perillosa l’embarcació Líbia, va donar com a resultat la caiguda a l’aigua de diverses persones. Ràpidament, moltes d’elles van ser rescatades per les tripulacions dels vaixells de la flota de rescat civil humanitari i portats, finalment, a bord de l’Humanity 1. Desgraciadament, almenys 80 persones d’aquest vaixell en perill van estar retornades a Líbia. On tornaran a estar exposades a la detenció, l’explotació i la tortura.

El mateix 6 de desembre, a la vesprada, 33 persones van estar rescatades d’un altre vaixell en perill. Tothom va estar evacuada a bord del LouiseMichel.

El 7 de desembre, després de 5 operacions de rescat en 2 dies, amb 33 persones a bord del Louise Michel i 261 a l’Humanity 1 esperaven assignació de ports segurs per desembarcar a les rescatades.

Finalment, el 9 de desembre a última hora de la nit, les 33 persones a bord del Louise Michel van desembarcar a l’illa de Lampedusa. Mentrestant les 261 persones rescatades a bord de l’Humanity 1 van desembarcar al port italià de Bari.

L’11 de desembre, el Louise Michel va sortir del port de Lampedusa, ficant rumb al seu port base a Borriana. D’aquesta forma finalitzava la seua quarta operació de rescat d’aquest any.
Des de L’Aurora ja fa dies que treballem per preparar la seu arribada i estarem al seu costat perquè puguen tornar a la Mediterrània tan aviat com siga possible.

Volem fer una reflexió al voltant de la importància de la tasca de la flota de rescat civil humanitari. Una vegada més vam haver d’intervenir per lluitar contra les terribles conseqüències de les polítiques frontereres d’Europa. Lamentablement, les milícies finançades per la UE que posen en perill els rescats i amenacen els nostres equips amb armes són un fet freqüent en aquests dies.