Els passats dilluns i dimarts 10 i 11 de juliol, membres de L’Aurora – Grup de Suport ens vam desplaçar fins a la població de Gandia per participar en l’oferta formativa i cultural del 40 aniversari de La Universitat d’Estiu de Gandia.

Concretament, vam participar dins del Seminari-Micro credencial Universitària “Pont i mur. La Mediterrània en la geoestratègia mundial”. Durant prop de dues hores vam dur a terme una xarrada sota el títol “Lluitar a terra per salvar vides a la mar”. En aquesta vam rememorar els inicis de la nostra entitat, fent èmfasi en la importància de l’empoderament de la societat civil per fer respectar els drets humans. També vam explicar quin és el nostre model de funcionament i tasques als ports solidaris del País Valencià.

A més, vam explicar la missió de la flota de rescat civil humanitari que opera a la Mediterrània Central i les diverses problemàtiques i desafiament als que s’enfronta. La xarrada va tindre molt bona recepció i moltes de les assistents es van mostrar molt sensibles i interessades per la nostra lluita.

El seminari va començar prèviament amb la intervenció d’un dels seus organitzadors, Jorge Ramos Tolosa, Doctor en Història Contemporània i professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València. Inicialment, va donar una xarrada introductòria a la visió del concepte de la Mediterrània amb molts referents històrics. Posteriorment, va desenvolupar la seua ponència “Palestina-Israel: memòria del principi, oblit del final”, una matèria en la qual és tot un especialista. Així ho acredita la seua tesi doctoral que va ser qualificada amb excel·lent “cum laude” i va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat. Aquesta tesi és una investigació històrica sobre el conflicte entre Palestina i Israel que té per títol: ¿”Las Naciones Unidas no son nada”?.

Ja a la vesprada, va ser el torn de la ponència “Desinformació i guerra: efectes i projeccions de futur a la Mediterrània” desenvolupada per Lola Bañón. Lola Bañón és Doctora en Periodisme per la Universitat de València i Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. A més, és professora de Periodisme a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. És també docent en el Màster Universitari en intervenció interdisciplinària en violència de gènere.

La jornada del dimarts es va obrir amb la xarrada “Les dones mediterrànies i les seues lluites per la igualtat” duta a terme per Rajae El Khamsi. Professora investigadora de la Universitat Mohamed V de Rabat i experta en gènere i migracions, feminisme i identitat. Rajae El Khamsi és doctora en sociologia per la Universitat de València.

El seminari va concloure amb la intervenció de politòleg Sami Naïr sota el títol: Importa el Mediterrani?”. Sami Naïr és un polític i pensador francés d’origen algerià que ha destacat com un dels especialistes europeus més brillants en qüestions de migració. A França va realitzar els seus estudis. Va començar Dret a la Sorbona encara que finalment es llicenciaria en Filosofia. El seu origen algerià marca profundament la seua vida, interessant-se des de molt aviat per les diferents cultures mediterrànies i la migració. La seua època universitària va coincidir amb els moviments socials que van desembocar al Maig del 68, per la qual cosa no és estrany el seu interés per l’activitat política. Les seues inquietuds intel·lectuals i qualitats com a estudiant van cridar l’atenció dels seus professors, alguns intel·lectuals molt respectats.

La biografia de Naïr conté una intensa activitat acadèmica, política i científica. És autor d’innombrables obres i articles. Durant els anys 80 va dirigir les publicacions de Les temps modernes juntament amb Simone de Beauvoir i de l’Evenément européen amb Edgar Pisani. Ha estat professor convidat a diverses universitats, conferenciant internacional i investigador.

Després de ser nomenat Delegat Interministerial de Codesenvolupament i Migracions Internacionals del govern francés el 1998, va ser eurodiputat entre 1999 i 2004. És col·laborador regular de diversos diaris i director de la col·lecció de llibres Voces libres.

Les activitats i ponències van estar tot un èxit, ens van permetre contrastar i adquirir nous coneixements, alhora que ens ajuda a continuar teixint xarxes amb acadèmics i activistes de l’oest del Mediterrani per entendre i reflexionar sobre problemàtiques històriques i actuals des de diferents perspectives humanístiques i socials.

Agraïm a l’organització la sensibilitat cap al nostre projecte i el suport que comporta participar en aquest tipus de convocatòries per donar-li visibilitat.