Avui divendres 10 de febrer, l’Aita Mari de l’ONG basca Salvamento Marítimo Humanitario, ha salpat de Vinaròs per dur a terme la seua primera missió de rescat de 2023. L’Aita Mari salpa després de mesos de preparació, superant diferents entrebancs de diversa natura.

L’embarcació va amarrar inicialment al port de Borriana, el 30 de juny de 2022, després d’una missió on va poder portar a port segur 113 persones. Al port de la Plana Baixa es van desplegar nombroses accions de millora i manteniment.

L’eixida de la missió estava inicialment prevista per a principis de novembre, però des de capitania de Castelló i la Marina Mercant de Madrid, els van sol·licitar esperar per veure quines mesures prenia el nou govern d’Itàlia. Aquests organismes van indicar que no donarien despatx al vaixell almenys fins a finalitzar el 2022. Al·legant que si Aita Mari s’inspeccionara a Itàlia abans de final d’any, posaria en perill la bandera blanca, fet que podria suposar la baixada a la “segona divisió” al sector navilier de l’estat espanyol. A més, de la incertesa generada, en aquell moment, per la situació a Itàlia amb 4 vaixells de rescat als que sols permetien desembarcar parcialment les persones migrants en estat més vulnerable. Tots aquests fets mostraven una conjuntura molt complexa, no exempta de vulneració de drets i incompliment de tractats internacionals.

Les autoritats marítimes de l’estat espanyol van facilitar, a principis de novembre, un despatx al vaixell per poder navegar fins a Menorca. L’embarcació es va dirigir fins al port de Maó, per dur a terme unes jornades de portes obertes i sensibilització on van participar més de 1000 persones. Una vegada concloses, va ficar rumb al port de Vinaròs, on va atracar el 25 de novembre.

Des d’aleshores ha estat preparant aquesta missió de rescat. Superant diferents problemes i situacions, com ara, la publicació de la notícia de la qual feien ressò els mitjans de comunicació, respecte a l’expedient incoat a l’Aita Mari per una inspecció a Palerm l’any 2020. Respecte a aquest tema, l’ONG basca ja ha presentat les corresponents al·legacions mitjançant els seus departaments jurídics. Actualment, esperen més informació per saber a quin marc es redueix. Una mostra més de la “campanya política” i de criminalització del govern italià.

Després d’avituallament, entrenaments i complimentar totes demandes administratives i inspeccions, avui ha salpat des del port del Baix Maestrat.

Per part de L’Aurora – Grup de Suport, hem estat tots aquests mesos donant suport en tot el que ens han sol·licitat, des del préstec de bicicletes per a la tripulació fins a la participació en pràctiques de rescat i maniobres, com també la gestió de nombroses tasques logístiques. A més, tot aquest temps ha servit per a continuar consolidant la nostra amistat, unió i compromís amb el projecte i les persones que formen part de Salvamento Marítimo Humanitario.

Aprofitem l’ocasió per a refrendar tot el nostre suport i desitjar-los una bona missió sense entrebancs.

Bona proa, companyes!!!