ENCESA DE TORRES, TALAIES I TALAIOTS PELS DRETS HUMANS A NULES / 14 GENER 2023
16:30 / La Gola de la Mar de Nules: Eixida familiar per la Marjal.
17:30 / Carrer Aigües Vives, a vora mar: Lectura del manifest i encesa de ciris i espelmes. (podeu dur els vostres de casa)

Dissabte 14 de gener a la vesprada, a Nules, s’han convocat dues activitats per participar en l’encesa torres, talaies i talaiots pels drets humans. Amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seua hi perden la vida cada any, i reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de la Mediterrània.

L’encesa de Torres i Talaies és una iniciativa nascuda a Mallorca i a la que cada vegada s’estan sumant més poblacions, entitats i col·lectius. Amb aquest ja fan set els anys en què amb aquesta proposta es pretén donar veu i llum a totes aquelles persones que posen en risc les seues vides fugint de la desesperació, la violència i la injustícia.

Des de L’Aurora ens sumem a la convocatòria organitzada a Nules on estarem al costat d’entitats com l’Associació de Veïnes i veïns de la platja de Nules, l’Associació Cultural La Corretjola o el Casal Popular de Nules.

L’any 2022 milers de persones han continuat patint desaparicions forçades, tortures, violacions i discriminació en el seu intent d’arribar a l’altra vorera de la mar. Lluny de millorar la seua situació han patit el dolor afegit de veure com des dels governs de la UE es van consolidant posicions que ens envileixen com a societat.

Aquestes persones han estat privades dels seus drets fonamentals i inalienables consagrats en la Declaració Universal de Drets Humans, drets que tots i totes tenim pel sol fet de néixer: el dret a circular lliurement, el dret a sortir de qualsevol país, inclús del propi i el dret a demanar asil, entre d’altres. Les persones en moviment es veuen obligades a travessar el Mediterrani en condicions precàries i perilloses que condueixen en moltes ocasions a la mort.

La calamitat d’aquestes violacions de drets humans bàsics s’ha tornat a veure recentment també a terra, a l’estat espanyol, davant la mort de més de 37 persones a la tanca de Melilla i la desaparició de prop de 77 persones més. Totes elles amb els seus noms, somnis i famílies. Famílies que encara cerquen veritat, justícia i reparació més de sis mesos després dels fets sense que s’haja identificat a un sol responsable. Des d’aquí condemnem aquests fets i exigim que no es tornen a repetir. Sense el respecte als drets humans, al mateix dret a la vida, correm el risc com a societat que la deriva actual ens desarme dels referents necessaris per a conviure amb dignitat.

Malgrat tots els obstacles que s’interposen en el camí, per molt obscur que aquest siga, la llum de la flama ha de romandre lluent, encesa, com a símbol d’esperança per a tota la humanitat.

Com diria Peter Benenson, el fundador d’Amnistia Internacional, aquesta flama que simbolitza l’esperança, l’hem de mantenir sempre encesa, per totes aquelles que foren i són torturades, executades extrajudicialment o desaparegudes. Per aquelles que pateixen anònimament i moren duent-se amb elles el seu dolor. Per aquells que s’han convertit en testimonis muts i sense nom de la injustícia i el dolor.

Aquesta flama que ens manté en peu amb la força per lluitar perquè aquestes violacions dels drets humans arriben al seu fi arreu del món.

Depén de tots nosaltres que romanga encesa, així que lluitem perquè així siga per sempre.