El passat dissabte 12 d’octubre a les 23.30 i a poques hores d’arribar al seu destí, San Pedro del Pinatar, el vaixell PAUNER amb base al Port de Vinaròs, es va trobar amb 13 persones a la deriva. En mig d’una nit de mala mar i a 40 milles de la costa, els mariners vinarossencs varen escoltar uns xiulits que els va permetre albirar una precària embarcació amb 13 persones, les quals es trobaven en greu risc després de 3 dies a la deriva, amb signes d’hipotèrmia i deshidratació i la insuficient ajuda d’una llanterna i un GPS. Per tot plegat, la tripulació del Pauner va dur a terme el seu rescat i els va oferir les primeres atencions i cures. Una volta la situació estigué estabilitzada, el patró de l’embarcació es va posar en contacte amb el servei de Salvament Marítim, arribant un Salvamar a les 3 hores al qual foren transbordades totes les persones rescatades.

Des d’Aurora Grup de Suport, volem felicitar a la tripulació del vaixell Pauner per ser un exemple d’humanitat i respecte cap als drets humans. Sense cap dubte l’actuació dels mariners vinarossencs, en una nit sense altres vaixells a la zona, ha pogut salvar la vida d’aquestes 13 persones, les quals fugien de la fam i la persecució mitjançant la Ruta Algeriana. Aquest és un dels molts intents realitzats per persones desesperades les quals cerquen una oportunitat, per mínima que siga, d’una vida digna. En paraules del patró de l’embarcació, José Ramón Pauner, “Una situació així et fa vore la magnitud del drama de la immigració, és una pena, una cosa molt trista. I passats els dies, et dones més compte de l’envergadura de la situació”.

Malauradament, aquesta actuació, la qual és una obligació segons la “llei de la mar”, és recurrentment evadida per part de molts vaixells, incloses les autoritats a la Mediterrània Central. O bé, evadeixen el rescat, o si el realitzen, cooperen amb l’autoanomenada guàrdia costanera líbia, els quals retornaran les persones rescatades a un port no segur, incomplint la legislació internacional i els mínims principis d’humanitat. En el cas de vaixells mercants, els seus armadors i capitans, prefereixen minimitzar els perjudicis econòmics.

Si més no, tenim molta esperança en la societat civil com a ferramenta de canvi, ja que el recent cas del Pauner se suma a altres molts casos, com el de Francisco y Catalina, amb port a Santa Pola, el qual va protagonitzar un rescat el qual va ajudar a dinamitzar un moviment de solidaritat per part de la flota pesquera alacantina, realitzant diferents rescats de més 200 persones. Tot un exemple d’humanitat i custòdia de la dignitat.

Per tot plegat, convidem a tots els mariners a alçar la veu per defensar el dret a la vida i a la dignitat de totes les persones, independentment d’on vinguen o quin siga el seu origen. No oblidem, que el mateix sistema que ataca a les societats marineres i el seu modus vivendi, són les que mitjançant la depredació dels recursos, espenten milers de persones a la desesperada travessia cap a Europa.

Moltes gràcies, PAUNER. Sols el poble, salva el poble.