El vaixell “Aurora SAR” ha començat a operar en maig del 2022. És la nova embarcació per a reforçar les operacions a la Mediterrània de l’ONG alemanya “SeaWatch e.V.”

És motiu d’orgull compartir nom i motivació amb aquesta embarcació. Des de “L’Aurora – Grup de Suport” a Borriana, ja feia mesos que estàvem assabentades de la preparació d’aquest important actiu què se suma a la “Flota de Rescat Civil Humanitari”.

Hem sabut guardar el secret, de fet poca gent ho sap, però els nostres equips de voluntàries ja han cooperat activament amb la posada en marxa d’aquest nou projecte. A l’abril vàrem realitzar dues jornades per classificar i emmagatzemar primer, i posteriorment fer l’enviament, de les armilles salvavides cap al seu nou destí, coordinant la logística amb els equips de les ONG.

AURORA SAR
“Aurora SAR” (Search and Rescue) és una embarcació de 14 metres, de classe Trent, de construcció i bandera britànica i especialment convertida per operar a la Mediterrània. Es tracta d’un antic vaixell de rescat de la “British Royal National Lifeboat Institution“, compta amb la capacitat de respondre ràpidament a emergències marítimes gràcies a la seua alta velocitat. Els seus 25 nusos la converteix en un dels vaixells més ràpids de la flota civil de recerca i salvament a la Mediterrània Central. La tripulació del vaixell de rescat està formada per 6 persones, inclòs personal mèdic que pot prestar els primers auxilis a bord.

El vaixell Aurora s’ha configurat per “Sea Watch” en col·laboració amb l’entintat britànica, “Search And Rescue Relief“, coneguda per l’acrònim SARR. SeaWatch opera AURORA SAR amb el suport tècnic de l’organització britànica que ha cooperat amb l’alemanya en la implementació tècnica de diversos projectes des de la seua creació el 2019. A més, SARR va donar suport al recondicionament i equipament del bot salvavides “Louise Michel” amb la que cooperem habitualment.

Primera Missió de Rescat:
A poca nit del 29 de maig, l’organització “Watch The MedAlarm Phone” va informar d’una embarcació en perill a la zona de recerca i rescat de Malta amb més de 80 persones a bord, en la que ja estava entrant aigua. El vaixell de vela “NADIR” de l’organització “RESQSHIP” va arribar primer a la posició del vaixell i va poder proporcionar a la gent en perill armilles salvavides. Poc després, el vaixell de rescat “AURORA SAR” es va sumar i va començar a evacuar totes les persones. Tota la gent es van portar amb seguretat a bord i se’ls va oferir la millor atenció bàsica.

Tot i que les autoritats europees eren conscients de les demandes de socors, només un dron “FRONTEX” va circular per sobre del bot en perill sense iniciar cap moviment. Després del rescat, “AURORA SAR” va posar rumb cap al nord, fent diverses peticions a l’estat italià per assignar un Port de Seguretat. Finalment, l’1 de juny s’ha assignat Lampedusa com a port segur on les persones rescatades podran desembarcar i on esperem que les autoritats les tracten com cal.

Un cop més, és la societat civil la que rescata on falla Europa. La intervenció ràpida pot ser la diferència entre la vida i la mort, cada emergència marítima és una carrera contra el temps. El nou vaixell de rescat és una altra resposta a les polítiques criminals de la Unió Europea que deixen morir persones a les fronteres. Perquè cada emergència al mar és una cursa contra el temps, sobretot quan els estats incompleixen el seu deure de rescat. “AURORA SAR” i “L’Aurora – Grup de Suport” continuarem donant suport a la flota de rescat civil humanitari.

Benvinguda a la família AURORA SAR